Asiantuntija vastaa

Kukkopojat ja poikakilit?

Ruotsissa teurastetaan vuosittan 6000 vuohipoikalasta vuohenjuuston tuotannon seurauksena. Miten Suomessa tai ulkomailla luomuvuohenjuuston tuotannossa?
Entäpä joutuvatko kukkopojat silppuriin samalla tavalla ja samassa mittakaavassa kuin tehotuotannossa?

Poikakilien kannattamaton kasvatus on vuohenmaidon tuotannossa yleisesti ottaen iso ongelma. Yleensä kilipojat on tosiaan kannattavampi teurastaa heti eikä kasvattaa lihaksi. Lihalle on myös vaikea löytää markkinoita. Ainakin yksi luomujuustola Suomessa kasvattaa kilipojat lihaksi. Markkinoita saattaisi löytyä jos kuluttaja olisi valmis maksamaan lihasta tarpeeksi. Maahanmuuttajien piiristä saattaisi myös löytyä vuohenlihalle käyttöä, sillä monissa maissa pikkukili on karitsan veroista herkkua.

Luomutiloille munintaan tulevat kanat ostetaan kasvatuskanaloista, jotka kasvattavat eläimiä myös tavanomaiseen tuotantoon. Myös luomutilojen kukkopojat tuhotaan heti kun ne on lajiteltu kanoista. Luomupuolella tämä eettinen ongelma on kyllä tiedostettu, mutta tietääkseni vain Saksassa ja Itävallassa asialle on tehty jotakin. Siellä osassa kananmunakennoja lukee, että jos kuluttaja on valmis maksamaan joka munasta 2 senttiä ylimääräistä, kannattaa kanojen ”veljetkin” kasvattaa lihaksi. Munijarotuinen siipikarja on jalostettu tuottamaan munia ja kukot eivät tämän takia pysty tehokkaasti kasvamaan ja tuottamaan lihaa. Suomessa munintarotuisia kukkopoikia kasvatetaan parilla tilalla pienessä mittakaavassa.

 
Eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström, puh. 040 9362 150

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.