Asiantuntija vastaa

Kannattaako vuokrata hukkakauraisia lohkoja?

Minulle on tarjottu vuokrattavaksi lohkoja, joissa on kohtuullinen määrä hukkakauraa. Mikä olisi paras tapa hävittää hukkakaura luomussa? Uskallanko vuokrata lohkoja, kun omalla tilalla ei hukkakauraa esiinny, ainakaan vielä?

IMG_1799

Hukkakauran siemenet voivat olla itämiskykyisiä maitotuleentumisasteella eli noin kolmen viikon kuluttua röyhylle tulosta. Vain 5-10 prosenttia hukkakauran siemenistä itää samana syksynä. Hukkakauratilanne saadaan hallintaan 4-5 vuoden torjunnalla, jos uusia siemeniä ei pääse varisemaan peltoon.

Syksyllä hukkakauran siementämää maata ei kannata kyntää ja haudata hukkakauran siemeniä maahan. Pitämällä siemenet maan pintakerroksessa saadaan ne varmemmin ja nopeammin idätettyä. Syvemmällä ne voivat säilyttää itämiskyvyn jopa kuusi vuotta tai pidempääkin jolloin, kun ne myöhemmin tulevat muokkauksessa pintaan, itävät ne vuosien jälkeenkin. Syksyllä pintaan itämään jääneet yksilöt tappaa talvi ja keväällä viivästetyllä kylvöllä kannattaa idättää lisää hukkakauran siemeniä ja muokata ne kuoliaaksi ennen viljan kylvöä. Tämä toimii etenkin multaisemmilla mailla, missä myöhästetty kylvö onnistuu varmemmin.

Ehdottomasti paras tapa vähentää hukkakauraa lohkolla on pitää se nurmella ja niittää se riittävän usein tarpeeksi lyhyeen sänkeen, ettei hukka kaura pääse siementämään. Keväällä perustettavassa nurmessa kannattaa hyödyntää viivästettyä kylvöä, jolloin saadaan idätettyä mahdollisimman monta hukkakaura yksilöä, jotka sitten muokkauksella tapetaan ennen nurmen kylvöä. Kun päävarsi nurmessa niitetään, tekee hukkakaura sivuversoja. Niitoilla on huolehdittava, etteivät sivuversot ehdi siementää. Jos niiton yhteydessä havaitsee röyhyjä, niin ne kannattaa käydä kitkemässä pois.

Kitkentä juurineen tulee tehdä heti röyhylle tulon jälkeen ja varmistaa, ettei kasvuston seassa ole lisää hukkakaurayksilöitä. Paikka kannattaa myös merkitä pellolla ja tarkistaa viikon välein, ettei yksilöitä ole jäänyt kitkemättä. Varo kuitenkin, ettei kitkennän yhteydessä siemeniä karise maahan. Muista myös kylvösiemen puhtaus sekä koneiden ja laitteiden puhdistus! Viljavuosina koneet pitää puhdistaa siirryttäessä hukkakauraiselta lohkolta toiselle.

Kannattaako vuokrata hukkakauraisia lohkoja? Kerroit, että vuokrattavilla lohkoilla hukkakaura tilanne on saatavissa hallinnataan, eli ainoastaan tarkistetaan vuosittain, ettei uusia yksilöitä ole itänyt. En näe siinä tapauksessa estettä vuokraukselle, ellei ole tarkoitus jossain vaiheessa harjoittaa siemenviljelyä. Kaikki pellot on joka tapauksessa käytävä läpi vuosittain ja, jos joltain lohkolta löytyy pari yksilöä kitkettäväksi, niin se ei ole ylivoimainen työ. Vuokrahinnassa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ylimääräinen työ. Mitä pahemmin lohko on saastunut, sitä enemmän on työtä ja viljelyrajoitteita.

Kasvintuotannon asiantuntija Reijo Käki, puh. 040 9360 377

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus julkaistu myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.