Asiantuntija vastaa

Kalajauhoa rehussa?

kanaMistä saa luomukananmunia, jotka on tuotettu kanoille luontaisella ravinnolla – ei kalarehulla?! Käytetäänkö kalajauhoissa lainkaan kotimaista kalaa vai ulkomaista?

Kana on luonnostaan kaikkiruokainen eli se ei ole kasvissyöjä. Luonnossa se syö kasvinosien ja siementen lisäksi matoja, toukkia, jopa kuolleita hiiriä ja varmasti kalaakin jos löytää. Ennen vanhaan kanoille keitettiin kalanperkeitä ja roskakalaa. Eli tähän vedoten ei kalajauhon antaminen kanoille ole mitenkään luonnotonta. Luomukanan rehuissa on myös soijaa ja maissigluteenia, eikä sekään ole kovin luonnollista ruokaa.

Kanojen (myös luomukanojen) jalostuksen avulla nykykana munii hurjasti enemmän kuin vielä muutama kymmen vuosi sitten. Runsas muninta aiheuttaa suuren valkuaistarpeen, jota on vaikea tyydyttää ilman kalajauhoa. Synteettisesti tuotettuja aminohappoja luomussa ei saa käyttää.

Jotkut välttävät kalajauhoa allergioiden takia ja jotkut muista syistä. Ainoa tapa tietää, onko kanoja ruokittu kalajauholla on kysyä suoraan tilalta. Sellaiset tilat, joilla on vain vähän kanoja ja joku maatiasrotu tai muu rotukana, voi selvitä ruokinnassa ilman kalajauhoa. Pienimuotoisessa tuotannossa, jossa käytetään vähemmän tuottavia eläimiä selviää hyvin vaihtoehtoisilla rehuilla. Suurten markettien hyllyiltä näitä munia tuskin löytää.

Kanojen rehuissa käytetty kalajauho on ulkomaista kestävän kalastuksen periaatteilla pyydettyä kalaa. Kalan pitää olla peräisin ETA- tai EU-maasta. Pääosin kalajauho tulee meille käsittääkseni Islannista ja Tanskasta.

Suomessa avattiin kesällä kotimaista raaka-ainetta käyttävä kalajauhotehdas. Kalat, silakka ja kilohaili, ovat peräisin Itämerestä. Tehdas on hieno asia monella tavalla ja erityisesti se lisää ravinteiden kiertoa alueellisesti. Ainakin Raisio käyttää kyseisen tehtaan kalajauhoa rehun raaka-aineena. Määrät ovat ainakin näin aluksi varmaan pieniä.

Eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström, puh. 040 9362 150

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.