Asiantuntija vastaa

Herneen kasvitaudit?

Tilallamme viljellään puhdasta hernettä ja hernettä seoksina samoilla lohkoilla vuodesta toiseen. Voiko jokin kasvitauti tulla rajoittavaksi tekijäksi herneen viljelyyn?

Herneellä on useita erilaisia kasvitauteja, jotka voivat olla maan kautta tai kylvösiemenen kautta tai ilman kautta leviäviä. Osaan näistä ei voi viljelijä oikeastaan vaikuttaa, koska säätekijät määräävät niiden leviämisen (Esim. harmaahome, herneenhärmä ja herneenruoste). Nämä eivät juurikaan vähennä herneen satotasoa.

Pahimpia herneen kasvitauteja ovat herneenlakaste, pahkahome ja herneenlehtihome. Herneenlakaste on munasienen aiheuttama juuristotauti, joka tuhoaa herneen juuria ja tyviosia, jolloin herne kuihtuu. Herneenlakaste tulee runsaampana näkyviin märkänä ja lämpimänä vuotena. Tauti siirtyy herkästi koneiden mukana lohkolta toiselle. Noin viiden vuoden kierto herneen viljelyssä estää taudin lisääntymisen. Jos tauti on näkyvissä kasvustossa, on kierrossa syytä pitää 6-10 vuoden väli herneen viljelyssä.

Herneenlehtihome on munasienen aiheuttama tauti, joka tulee esiin erityisesti kosteina ja koleina kesinä. Tauti esiintyy ensin alimmissa lehdissä ja etenee sopivissa olosuhteissa kasvustossa ylöspäin kuihduttaen lopulta kasvin kokonaan. Herneenlehtihomeen voi tunnistaa alkukesällä lehdissä kellertävinä laikkuina, joiden alapinnalla on harmahtavaa homekasvustoa. Herneenlehtihome säilyy tartutuskykyisenä maassa jopa 10 vuotta.

Pahkahome on ehkäpä yleisin herneen kasvitauti. Sitä esiintyy varsinkin sateisina kesinä. Se ilmenee herneen varsissa aluksi laikkuina ja erittäin kosteissa olosuhteissa voi kasvustossa kasvaa paksua valkeaa hometta. Pahkahomeen rihmastopahkat säilyvät maassa jopa viisi vuotta. Home voi levitä myös tuulen mukana viereisille lohkoille.

Myös Fusarium-sienet ja laikkutaudit ovat herneellä mahdollisia. Ne leviävät parhaiten satojätteiden ja voivat säilyä maassa 2-3 vuotta. Taudit voivat levitä myös saastuneen kylvösiemenen kautta.

Herneen viljely samoilla lohkoilla useana vuonna peräkkäin lisää kasvitauti riskiä. Suosittelenkin, että puhdasta hernettä ei viljeltäisi kuin joka neljäs tai viides vuosi samalla lohkolla. Lisäksi jos kyseessä on seokset, joissa viljaa alle puolet siemenmäärästä, kannattaa viljelykierossa pitää herneettömiä välivuosia kaksi tai kolme vuotta. Kaurahernekasvusto ja kaura välikasvina vähentää jonkin verran tautipainetta, joten kauraa kannattaa viljellä välikasvina. Tulevaisuudessa kannattaa pitää herneettömiä vuosia lohkoilla ja näin madaltaa oleellisesti tautipainetta sekä mahdollistaa hyvälaatuisen herneen viljely myös tulevaisuudessa.

Hyvällä ja aktiivisella viljelykierrolla, jossa on monipuolisesti eri lajeja, saadaan aikaan terve hernekasvusto.

 

Kasvintuotannon asiantuntija Erkki Vihonen, puh. 040 9360 377

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.