Asiantuntija vastaa

Gm-juoksutetta?

juusto Onko luomujuuston juoksutteena käytetty juoksute geenimuunneltu? Saako geenimuunneltuja organismeja käyttää luomussa lainkaan tai esimerkiksi sen valmistuksessa, jos pitoisuus on alle 0,9 % lopputuotteessa?

Euroopan neuvoston asetuksessa 834/2007 art. 9 kielletään muuntogeenisten organismien käyttö luonnonmukaisessa tuotannossa. Tämä kielto koskee elintarvikkeita, rehuja, valmistuksen apuaineita, kasvinsuojeluaineita, lannoitteita, maanparannusaineita, siemeniä, kasvien lisäysaineistoa, mikro-organismeja sekä eläimiä. Eli muuntogeenisiä aineksia ei saa käyttää luomussa.

Vastuu gmo-kiellon noudattamisesta on luomuelintarvikkeen valmistajalla. Asetuksen mukaan toimijat voivat olettaa, ettei hankittujen elintarvike- tai rehutuotteiden valmistuksessa ole käytetty muuntogeenisiä organismeja eikä muuntogeenisistä organismeista valmistettuja tuotteita, jos pakkausmerkinnöissä tai sitä seuraavassa asiakirjassa ei ole mainintaa gmo:sta. Esimerkiksi soijasta valmistetussa sakeutusaineessa lesitiinissä (E322) täytyy pakkausmerkinnöissä kertoa, jos sen valmistuksessa on käytetty gm-soijaa. Siitä ei siis tarvitse pyytää erikseen gmo-todistusta.

Käytettäessä sellaisia tuotteita, joissa gmo-mainintaa ei vaadita, tulee toimijan pyytää tavarantoimittajalta tuotekohtainen todistus eli vakuutus tuotteen gmo-vapaudesta.
Näihin tuotteisiin kuuluu myös juuston valmistuksessa käytettävä kymosiini eli renniini. Se on luomujuuston valmistuksessa sallittu valmistuksen apuaine, entsyymi, jonka tuotannossa käytetyt mikro-organismit voivat olla geneettisesti modifioituja. Eli tästä syystä luomujuuston valmistajan on pyydettävä erikseen todistus käytettävän renniinin gmo-vapaudesta.

Vaikka valmistuksen apuaineita ei mainita pakkausmerkinnöissä, ei luomutuotteissa saa kuitenkaan käyttää gmo-apuaineita.

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus julkaistu myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.

 

Kuva: Esa Laitila