Asiantuntija vastaa

Biohajoava katemuovi?

Luomuvihannesviljelyn riesana ovat rikkakasvit. Onko katteiden käytöstä apua ja millaisia katteita luomussa saa käyttää?

Ammattimaisessa luomuvihannesviljelyssä on käytössä kolme pääasiallista tekniikkaa rikkojen torjumiseksi. Harjuviljely on ensimmäinen tapa, eli vihanneksia viljellään haraten harjuissa kuten perunaakin. Toinen vaihtoehto on perustaa viljely rikkakasvien liekityksen ja harausten varaan ja kolmantena vaihtoehtoina taimikasvatettaville kasveille kuten kaalit, maissit ym. on katteiden käyttö.

Eloperäisen vihermassan käyttö on suuremmassa mitassa teknisesti varsin haastavaa ja sen vuoksi biohajoavien katteiden käyttö on luomussa yleistynyt. Vaikka ne ovat normaaleja mansikkamuoveja kalliimpia, jää ikävä muovien poistotyö pois ja sato pysyy myös puhtaampana. Biohajoavat katteet ovat luomussa sallittuja, jos ne eivät sisällä aineksia geenimuunnelluista organismeista. Kokemukset biohajoavista katteista ovat varsin hyviä. Hehtaarikustannus biohajoavalla muovilla on reilu tuhat euroa ja samaan hintaluokkaan on markkinoille tulossa myös biohajoavia paperikatteita.
Puutarhatuotannon asiantuntija Mikko Rahtola, puh. 040 573 4791

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoita.

Tämä kysymys ja vastaus julkaistu myös Luomulehdessä.

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.