Asiantuntija vastaa

Alkuperämerkinnät?

Lihan ja maidon alkuperämerkintä pakolliseksi – missä on taas maalaisjärki ja kohtuullisuus?

Olemme melko pieni perheyritys, joka valmistaa luomujäätelöä tilan omasta maidosta. Tuotteet myydään pääasiallisesti paikallisessa lähikaupassa mutta käymme myymässä myös suoraan kuluttajille Rekossa, messuilla ja erilaisissa tapahtumissa.

Pakkaukset on juuri uusittu viime vuoden lopussa, koska paikallinen elintarvikevalvoja vaati laittaa pakkauksiin myös ruotsinkieliset tekstit. Uudet pakkaukset tulivat alkukeväästä ja niitä riittää noin vuoden tarpeeksi, pienemmän määrän tilaaminen ei ollut edes mahdollista.

Nyt taas joku laki muuttui ja pakkauksiin pitäisi vielä lisätä maidon alkuperämaa, oman tilan maidosta tehtyyn luomujäätelöön?

Isompien pakkausten pohjaan tieto voidaan merkata pakkaamisen yhteydessä, mutta aivan pieniin purkkeihin se ei mahdu. Nyt näitä pakkauksia ei saisi enää käyttää elokuun jälkeen. Voiko tähän saada jonkun poikkeusluvan ja pidemmän siirtymäajan? Emme ehdi millään käyttää kaikkia pakkauksia ennen sitä. Mikäli purkit täytyy polttaa ja hävittää, tulee siitä kestämätön taloudellinen tappio sekä järjetön ympäristökatastrofi. Tuleeko meidän tuotteista nyt sitten laittomia?

Vastaus:

Kiitos erittäin tärkeästä ja hyvästä kysymyksestä, myös monet tavanomaiset tuottajat ja toimijat painivat saman ongelman kanssa.

Lihan ja maidon alkuperämerkintöjä koskeva asetus tulee voimaan kesäkuun alussa ja säännöt kiristyvät. Jatkossa kuluttajapakkauksesta pitää siis löytyä tieto lihan ja maidon alkuperästä. Asetuksen mukaan vanhoja pakkauksia voidaan käyttää elokuun loppuun eli siirtymäaika on todella lyhyt. Tuotteita voidaan kuitenkin myydä varastosta loppuun senkin jälkeen, kunhan ne on pakattu ennen elokuun loppua.

Valitettavasti siirtymäaikaan ei ole mahdollista hakea pidennystä, koska kyseessä on muutenkin määräaikainen, vain kahden vuoden kokeilu. Tämä on kansallista lainsäädäntöä, jonka ns. koeaika päättyy 31.5.2019.

Asetuksen mukaan tiedot alkuperämaasta on ilmoitettava elintarvikkeen ainesosaluettelossa tai sen välittömässä läheisyydessä eli tuotteen pohjaan tai kanteen voidaan tieto lisätä esim. erillisellä selkeällä merkinnällä.

Jos ainesosaluetteloa ei ole, tiedot on ilmoitettava elintarvikkeen merkinnöissä muulla helposti havaittavalla ja selkeällä tavalla eli tieto voi käydä ilmi jo muista pakkausmerkinnöistä: valmistettu suomalaisesta luomumaidosta / valmistettu oman tilan luomumaidosta tms.

Samoin alkuperämaan sijasta pakkauksessa voi käyttää Hyvää Suomesta –merkkiä kunhan tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa ja käytetty maito on 100-prosenttisesti suomalaista alkuperää kuten oman tilan luomumaidosta tehdyssä jäätelössä. Merkin käyttöoikeutta voi hakea sen kotisivuilta.

Lainsäätäjän tarkoitus on hyvä, mutta itse asetuksen vaatimukset ovat pienille toimijoille varsin haasteelliset. Mutta ei nyt aleta polttamaan pakkauksia eikä tuotteita hävittämään. Laatutietoiselle kuluttajalle tuotteiden alkuperä on tärkeä, joten yritetään viestiä suomalaisuudesta kaikin mahdollisin tavoin.

Lisätietoja: MMMa 218/2017

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.