Toimintasuunnitelma 2012

Toimintalinja I JÄRJESTÖ

• Jäsenmäärän kasvattaminen.
  • Joko alueyhdistyksen kautta tai suoraan Luomuliiton jäsenenä olevat tuntevat saavansa odottamaansa tukea ja palveluita.

Toimenpiteet:

• Tehtävät ja vastuut määritellään tarkasti. Toimintaryhmiä kehitetään taustajoukoiksi hallituksen jäsenien vastuualueisiin ja muihin asiakokonaisuuksiin.
  • Toimintaa ohjaa Luomuliiton liiketoimintasuunnitelmassa määritellyt visio, missio ja arvot.
  • Hallitus saa raportin toimintasuunnitelman ja budjetin toteutumisesta neljännesvuosittain.
  • Osallistutaan jäsenyhdistysten kokouksiin mahdollisuuksien mukaan pyyntöjen perusteella.

Mittarit:

• Maksaneiden jäsenten määrä.
  • Toimintaryhmien ja luomuyhdistyksien aktiivisuus (tiedotteiden ja tapahtumien määrä).

Toimintalinja II EDUNVALVONTA

Tavoitteet:

• Keskitytään ennakoivaan ja keskustelevaan edunvalvontaan.
  • Luomuliitto tekee yhteistyötä MTK:n keskusjärjestön ja luomuyhdistykset MTK:n paikallisten toimijoiden kanssa. Pro Luomu ry:n jäsenenä ollaan aktiivisia.
  • Lainsäädännön tulkintoja ohjataan luomutuotannon erityispiirteitä tukevaksi.
  • Valvontakäytäntöjä seurataan ja niihin otetaan kantaa aktiivisesti.
  • Ollaan mukana yhteistyössä luomututkimuksen ja luomualan ammattikoulutuksen kehittämisessä.
  • Seurataan ja tehdään kentälle tutummaksi eurooppalaista luomualan keskustelua sekä IFOAM:n EU-ryhmän toimintaa.
  • Kehitetään toimintatapaa, joka synnyttää syvällistä ja laajan keskustelua ja sen ansiosta perusteltuja kannanottoja.

Toimenpiteet:

• Liitto tekee esityksiä ja aloitteita luomutuotannon kehittämiseksi.
  • Osallistutaan MMM:n luomualajaoston, MTK:n luomuvaliokunnan, Pro Luomun ja luomuhankkeiden työskentelyyn.
  • Suora yhteys vaikuttajiin liittyen esimerkiksi maatalouspolitiikan uuden ohjelmakauden sisältöön.
  • Laaditaan lausuntoja luomutuotantoa koskevista mietinnöistä ja asetusluonnoksista.

Mittarit:

• Järjestelmän puutteiden karsiutuminen.
  • Aloitteiden ja kannanottojen määrä sekä teho.

Toimintalinja III VIESTINTÄ JA LUOMUALAN VERKOSTOT

Tavoite:

• Sisäistä viestintää kehitetään luomuyhdistyksien ja Luomuliiton sisällä.
  • Viestintää ja verkostoitumista kaupan ja jalostajien kanssa kehitetään yhteistyössä Pro Luomu ry:n kanssa.
  • Luomupäivät toteutetaan näyttävästi ja uskottavasti laajassa yhteistyössä.

Toimenpiteet:

• Luomuliiton www-sivuja kehitetään luomu.fi-hankkeen kanssa synenergisesti.
  • Sähköpostilistojen ja muiden verkkotyökalujen käyttöä kehitetään. Netin, lehden ja jäsenkirjeiden tehtävät ja merkitys määritellään.
  • Tiedotusvälineille tarjotaan edelleen aktiivisesti juttuja/juttuaiheita ja kannanottoja ajankohtaisiin asioihin.
  • Osallistuminen Okra-näyttelyyn.

• Näkyvyys mediassa
  • Keskustelun aktiivisuus
  • Saadun palautteen määrä ja laatu
  • Luomuliiton sivujen kävijämäärät

Toimintalinja IV LUOMULEHTI

Tavoitteet:

• Lehden artikkelit herättävät keskustelua Luomuliiton sisällä.
  • Lehden tilauskanta kasvaa.
  • Lehden laadusta tulee hyvää palautetta.
  • Lehden tekeminen on taloudellisesti yhä kannattavampaa.

Toimenpiteet:

• Lehden laajuus säilyy entisellään: kuusi 64-sivuista lehteä.
  • Tutkitaan lukijoiden mielipiteitä lehdestä, jotta linjaa voidaan tarvittaessa säätää.
  • Toteutetaan Luomulehden markkinointikampanja yhdessä alueyhdistysten kanssa.
  • Osallistutaan alan tapahtumiin markkinointimielessä.
  • Lehtineuvosto kehittää lehteä yhteistyössä toimitussihteerin ja päätoimittajan kanssa.

• Palaute
  • Tilaustuotot
  • Mainostuotot
  • Lehden toiminnan kannattavuus

Toimintalinja V LUOMUVILJELIJÄN AMMATTITAITO

Tavoitteet:

• Luomuliitto tarjoaa neuvontapalveluita ja on mukana kehittämässä luomuneuvontaa kokonaisuudessaan.
  • Kohotetaan luomuviljelijän ammattiylpeyttä ja motivaatiota.

Toimenpiteet:

• Tehdään yhteistyötä ProAgrian kanssa.
  • Seurataan aktiivisesti luomualan ammattitaitoon liittyviä hankkeita. Tarvittaessa osallistutaan itse hankkeisiin.
  • Tarjotaan yhteistyötä luomualan ammattitaitoa parantaville tahoille.
  • Mentor-hanke aloitetaan, jos rahoitus saadaan.
  • Pyritään saamaan neuvontaa erityisesti kotieläintuotantoon.
  • Valitaan Vuoden Luomuyritys sekä Vuoden Luomutuote.

• Tuotetun materiaalin määrä
  • Järjestettyjen tilaisuuksien määrä