Asiantuntija vastaa

Suojakaasu?

Miksi luomutuotteita saa pakata suojakaasuun? Eikö se ole haitallista?

Suojakaasu on luonnollinen ja hyvä tapa säilyttää tuotteen alkuperäinen laatu. Sana suojakaasu saattaa kuulostaa pahalta, mutta se sisältää vain normaalissa hengitysilmassa olevia kaasuja kuten typpeä, happea ja hiilidioksidia.

Kaasuja käytetään joko yksittäin tai seoksina elintarvikkeesta ja pakkausmateriaalista riippuen. Esimerkiksi liha-, kala- ja einesvalmisteissa käytetään hiilidioksidia, koska se ehkäisee tehokkaasti mikrobien kasvun. Tuoreen lihan pakkaukseen sekoitetaan lisäksi happea, jonka tehtävänä on säilyttää lihan punainen väri.

Tuotteen ympärillä oleva kaasu myös suojaa tuotetta rikkoutumiselta, esimerkiksi luomujuuressipsit säilyvät kauniin ehjinä pulleassa pussissa. Itse käytän mieluummin termiä modifioitu eli muunnettu ilmakehäpakkaaminen, koska kaasu-sanalla on kuluttajien keskuudessa hieman negatiivinen kaiku.

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.