Ruoantuotannon menetelmillä voidaan hillitä ilmastonmuutosta merkittävästi

Maata ja matojaHuomenna tiistaina Pariisin ilmastokokouksessa käsitellään maa- ja metsätalouden mahdollisuuksia hillitä ilmastonmuutosta. Aloitteen 4/1000 tavoitteena on osoittaa, että erityisesti hiilen sitomisella maaperään voi olla merkittävä rooli ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.

Pienetkin lisäykset pelto- ja metsämaan hiilivarastoissa ovat ilmaston kannalta merkittäviä ja ne myös lisäävät maan tuottavuutta. Aloitteen 4/1000 nimi tulee siitä, että hiilen lisääminen maahan 4 promillen vuosivauhdilla riittäisi pysäyttämään ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousun.

Aloite on ranskalaisten käynnistämä. Aiemmin maatalouden merkityksestä ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä on keskusteltu suhteellisen vähän.

– Teollinen maatalous on merkittävä ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Vain agroekologisten ja luomumenetelmien hyödyntäminen voi merkittävästi vähentää ruoantuotannon päästöjä, toteaa aloitteen käsittelytilaisuudessa esiintyvä luomun maailmanlaajuisen kattojärjestö IFOAMin puheenjohtaja André Leu.

– Teollinen maatalous aiheuttaa vuosittain yli 3 biljoonan euron ympäristöhaitat, kertoo Leu.

IFOAM alleviivaa, että maaperän parantamiseen liittyvät päästöjen hillitsemisen toimenpiteet pitää toteuttaa niin, ettei ruokaturvaa aseteta uhanalaiseksi. Peltomaata pitää käyttää nimenomaan ruoantuotantoon eikä pelkästään ilmastotavoitteita palvelevien hankkeiden hyväksi.

Aloitteen 4/1000 nettisivulla kerrotaan mm. videon avulla, miten maataloudessa voidaan hyödyntää menetelmiä, jotka lisäävät hiiltä peltomaahan. Luomuviljelijät hyödyntävät esimerkiksi viljelykiertoa ja eloperäisiä lannoitteita, mitkä lisäävät maan hiilivarastoja.

– Viljelijät myös itse huomaavat pellon laadun paranemisen joitakin vuosia luomuviljelyyn siirtymisen jälkeen ja se lisää heidän motivaatiotaan, toteaa Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie.

Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie, puh. 044 550 1850

IFOAM EU:n tiedote

IFOAMin video – Mitä haluamme ilmastosopimukselta

Aloite 4/1000

IMG_2921

Viljelijät perehtymässä kasvipeitteisyyteen ja minimimuokkaukseen Luomuliiton espoolaisen mentorin pellolla.