Asiantuntija vastaa

Puutarhatuotteiden varastointi?

Mitä tulee huomioida puutarhatuotteiden varastoinnissa?

sipuliPienemmillä tiloilla vanhoja kylmävarastoja ja kellareita on edelleen jonkun verran käytössä, vaikkakin niiden täyttö ja tyhjennys on osin varsin työlästä. Kellarien hyvä puoli kylmiöihin ja kylmähuoneisiin verrattuna on yleensä korkeampi ja varastointiin paremmin sopiva ilmankosteus. Haittapuolena taas varsinkin alkusyksystä on liika lämpö ja sen säätelyn vaikeus.

Useimmille puutarhatuotteille optimaalinen varastointilämpötila on nollan ja + 2 asteen välillä. Suhteellisen ilmankosteuden tulisi olla lähellä 90 %. Peruna kuitenkin säilytetään 4-6 asteen lämmössä, ettei se makeudu. Sipulikasveilla ilmankosteus saa olla selvästi alhaisempi.

Luomutiloilla voi toisinaan esiintyä tavanomaisia tiloja enemmän varastotauteja, koska tavanomaisen viljelyn pelloilla tehtyjen sienitorjuntojen kaltaista jälkivaikutusta varastossa ei luomutiloilla ole. Esimerkiksi omenan pintaa rumentava nokilaikku voi runsastua vielä varastoinnin aikana. Joidenkin tautien, kuten porkkanan mustamädän määrä taas voi luomutiloilla olla pienempi toimivien viljelykiertojen ansiosta.

Varastoinnin huipputekniikka, ns. säätöilmavarastot mahdollistavat erittäin pitkät varastointiajat luomutiloillakin. Säätoilmavarastoinnissa kylmätilasta otetaan happi minimiin, jolloin tuotteiden vanheneminen hidastuu. Näitä varastoja on Suomessa vasta muutama, eikä luomutiloilla toistaiseksi vielä yhtään. Uutena edullisempana ratkaisuna markkinoille on tullut kuution kokoisia säätöilmasäilytyslaatikoita, joiden avulla pienikin tila voi säilyttää vihanneksiaan ja hedelmiä pitkälle kevääseen.

Puutarhatuotannon asiantuntija Mikko Rahtola, puh. 040 573 4791

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus julkaistu myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.

Vihannesten säilyvyys varastossa 100