Asiantuntija vastaa

Miksi soijaa?

Kuulin, että luomukanatkin syövät soijaa. Miksi? Eikö niiden pitäisi syödä lähellä tuotettua rehua?

Luomukanojen rehussa käytetään luomusoijaa. Olisi tietysti hienoa, jos kanat pärjäisivät kotimaisella valkuaisella, mutta näin asia ei nyt tällä hetkellä ole. Modernit kanarodut on jalostettu munimaan suuria määriä koko elämänsä ajan. Tämän takia myös rehun tulee olla valkuaiskoostumukseltaan erinomaista.

Kanat tarvitsevat erityisesti metioniini-nimistä aminohappoa, jota on kotimaisissa kasveissa, esimerkiksi herneessä tai härkäpavussa, luontaisesti vähän. Tavanomaisessa tuotannossa kananrehua voidaan parannella synteettisten aminohappojen avulla, mutta luomussa tämä ei ole sallittua. Jollakin aikavälillä soijan käyttöä voidaan luomumunantuotannossa varmasti vähentää tai lopettaa kokonaan.

 

Eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström, puh. 040 9362 150

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.