Luomuviikko 2012

  • Luomuviikon teemana 2012 oli Meidän luomu. Luomuliitto kutsui mukaan kertomaan, miksi luomu tuntuu omalta.
  • Luomuviikon kilpailukysymykseen tuli kiinnostavia vastauksia. Palkintoina lähetettiin juhlavuottaan viettävän Ruohonjuuren luomutuotepaketteja.

Pohjois-Karjalan Luomuveräjä-hankkeen Tobias Simon on laatinut päivänavauksen luomusta koulujen käyttöön.

Monet luomuun panostavat kaupat viettävät Luomuviikkoa. Alla olevassa listauksessa on mukana kauppojen tapahtumia. Esimerkiksi Savonlinnan K-supermarket Mertalalta oli näkyvissä myös Luomuviikon TV-mainos. Lisätietoja: Kauppias Jarno Haapavuo, puh. 020 787 1840

1.10. Maanantaina Lisää luomua –kiertueen aloitustilaisuus Hyvinkäällä, Hyrian maaseutuopistossa. Kiertueen järjestää Pro Luomu ry. Yhteistyössä ProAgria Uusimaa. Lisätietoja: , puh. 040 5819 252

2.10. Tiistaina Katja Gauriloffin menestysdokumentti Säilöttyjä unelmia Kouvolan Mediamajassa maakuntakirjaston alakerrassa klo 17.30, Salpausselänkatu 33. Dokumentti etsii raviolipurkin raaka-aineiden alkuperän  ja kertoo tuotantoon osallistuneiden ihmisten tarinat.  Säilötyt unelmat on valittu useisiin arvostettuihin kansainvälisiin dokumenttikilpailuihin ja se on esitetty kymmenissä maissa eri puolilla maailmaa.  Elokuvan pituus on 75 min. Esityksen tarjoaa Kymenlaakson luomuyhdistys Kuhilas ry yhteistyössä elokuvakerho Edvinin, Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin ja Mediamajan kanssa. Esityksen jälkeen globaali mehuhetki.

2. ja 3.10. Luomu- ja lähiruokatapahtuma Joensuun Sokoksella klo 9-18. Lisätietoja: Pirjo Korjonen p. 040 301 2417 Johanna Rinnekari p. 040 301 2441

3.10. Keskiviikkona avoimet ovet Biodynaamisessa yhdistyksessä klo 12–18, www.biodyn.fi

3.10. Itu Oy -varastomyynti klo 16–18, www.tassaonitua.fi

3.10. Lounais-Suomen luomuyhdistyksen jäsentreffit / avoimet ovet illalla Mikolan luomutilalla.

4.10. Torstaina LuomuRokkaa Etelä-Savo. Mikkelissä ja Juvalla syödään kouluilla ja henkilöstöruokaloissa luomuhernekeittoa lounasruokana. Tavoitteena on Suomen suurin luomulounasruokailu! Lounasaikaan klo 11 – 13 Mikkelin ja Juvan toreilla on soppatykkikeittiöt, josta luomuhernekeittoa saa ostaa myös kotiin. Opiskelijat järjestävät tapahtumia pitkin viikkoa kampuksilla ja torin tapahtumissa. Mukana luomualan asiantuntijoita – Juvan torilla tutkija Sanna Kauppinen ja luomuviljelijä Joel Puhakainen. Heiltä voi kysellä luomusta. Järjestäjät: Saimaan luomu ry, Mikkelin ammattikorkeakoulu Mamk, ja Etelä-Savon ammattioppilaitos Esedu, Ruralia instituutti, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Mikkelin kaupunki, Juvan kunta ja Juvan Kahvikulma Oy. Lisätietoja: , puh. 050 3796 946 ja Juvan tapahtumasta Brita Suokas, puh. 044 5288 722

4.10. Hyvinkäällä klo 16-19 Kauppalankadun ja Hämeenkadun kulmassa lähiruokatori, jossa myös paikallisia luomutuotteita. Lähiruokatori on viimeisen kerran auki tänä syksynä ja kiitokseksi kuluneesta kesästä tarjolla kurpitsakeittoa. Lisätietoja: Kari Koppelmäki, puh. 040 743 2929

4.10. Avoimet ovet Vantaan steinerkoulun puutarhassa klo 10–12, klo 12 lounas. Lisätietoja: Liisa Hertell, puh. 040 5484 128

4.10. Peltokierros Herttoniemen ruokaosuuskunnan pellolla Korsossa klo 13–14, sen jälkeen peltotalkoot halukkaille, ruokaosuuskunta.fi, puh. 044 9630 719

4.10. Luomu- ja lähiruokakauppatapahtuma Tohmajärven S-Marketissa klo 9 – 16. Lisätietoja: Airi Timonen p. 040 129 2441

4.10. Luomutuotannon ohjeet, luomuliha ketjun koulutus, Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Koivikontie 4, Puhos klo 9:45 – 15:15 Kouluttaja: Jaana Elo, KoKo Palvelut Hinta: 25 € Ilmoittautumiset 1.10. mennessä: p. 050 306 6257

4.10. Luomuaamiainen, Itä-Suomen yliopisto/Vatakka 9:30-10.30 Lisätietoja: Eerika Albrecht p. 044 504 4223

4.10. Suomalais-Venäläinen kulttuurifoorumi Carelia-Sali, Luomuinfoa Carelian aulassa klo 11.00-13.00 Lisätietoja: Eerika Albrecht p. 044 504 4223

4.10. Luomuseminaari Itä-Suomen yliopistolla Historian ja Maantieteen laitos Metria, sali M102  Klo 16.00-18.30 Lisätietoja: Eerika Albrecht   p. 044 504 4223 www.savokarjalanluomu.fi

5.10. Perjantaina Luomu- ja lähiruokakauppatapahtuma Rääkkylän S-Marketissa klo 9 – 16 Lisätietoja: Airi Timonen p. 040 129 2441

5.10. Tutustumismatka Polvijärven Liha-Aittaan, uuteen Luomulihalaitokseen. Bussikuljetus Matkailupysäkiltä, Siltakadulta torin kohdalta klo 12:00 Matka on ilmainen. Perillä grillimakkaramaistiaisia. Paikkoja rajoitetusti! Ilmoittautuminen 3.10 mennessä: 050 430 0511

5.10. Kerkko-verkoston järjestämä luomutapahtuma Kouvolan Prismassa. Luomuviikon kunniaksi ja kiitokseksi kuluneesta kasvukaudesta on Mooseksen Viljan spelttituotteiden maistatus ja myynti, sekä Tuomon Luomun leipämaistiaisia ja -myynti. Kymenlaakson luomutuottajien asiantuntija kertoo luomutuotannosta. Tapahtumassa on mukana myös Martat ja Kouvolan kaupungin kotitalousneuvonta. , puh. 040 520 7408

5.- 6.10. Helsingin keskustan Stockmann Herkun Meals-baari on Luomubaari! Nauti antipasto- tai juustolautanen ja lasillinen viiniä. Esitelykeittiössä kokataan pe ja la Kosken Kartanon luomupihvihärkää, vegeruokia ja houkuttelevia tofuherkkuja. Luomuosastolla maistellaan joka päivä erilaista uutta kiinnostavaa – esittelyssä mm. luomusiitakesienet. Valikoimissa 1300 luomutuotetta maalaiskanoista myslibaariin ja lohesta leikkeleisiin!

6.10. Lauantaina Auringonkukkajuhla, Kurjen tila, Vesilahti, kurjentila.fi

6.10. Tapolan Mikkelin markkinat, Niinikoski, klo 11–14, www.tapola-camphill.net

6.10. Kiekkujaiset, Tiedepuistolla 9:30-15:00, Luomuneuvontaa Lisätietoja: Päivi Keronen p. 050 428 5459 Eerika Albrecht p. 044 504 4223

6.10. Luomu- ja lähiruokakauppatapahtuma Kiteen S-Marketissa klo 9 – 16 Lisätietoja: Airi Timonen p. 040 129 2441

7.10. Sunnuntaina Luomua läheltä -toritapahtuma, Beras-hanke, Villa Elfvik, Espoo. Lisätietoja: , puh. 040 8673 902