Asiantuntija vastaa

Luomuleivinjauhe?

Huomasin, että on olemassa luomuleivinjauhe. Mikä siitä tekee luomun? Sopiiko se teolliseen leivontaan?

Luomuleivinjauheen rypälemehutiiviste ja maissijauhe ovat maatalousperäisiä luomuainesosia ja natriumkarbonaatit (E500) ovat sallittuja lisäaineita kasviperäisissä luomutuotteissa – eläinperäisissä tuotteissa on rajoitteita (komission asetus 889/2008 Liite VIII A).

Vähän hämäävästi ainesosaluettelossa lukee natriumhydrogeenikarbonaatti, joka vain kuvaa sen olevan kidevedetön muoto – puhekielessä ko. aine tunnetaan nimellä sooda.

Teolliseen leivontaan tuote on ehkä vähän kallis ja ongelmana on sen melko nopea hajoaminen kuumennettaessa = natriumoksidia ja hiilidioksidia, jolloin kohoaminen saattaa alkaa tapahtua liian aikaisin… Toisaalta syynä vähäiseen käyttöön saattaa olla myös leipureiden tietämättömyys ko. leivinjauheen olemassaolosta?

 

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.