Komissio muuttaa suhtautumistaan uuteen luomuasetukseen

Luomuliitto-kuvakokoelma, Lassilan tila 28.8.2012Euroopan neuvosto tukee luomualan vaatimuksia EU:n luomuasetuksen uudistuskeskustelussa. Neuvosto ja komissio yhdessä myöntävät, että komission ehdotus uudeksi luomuasetukseksi on ongelmallinen.

– Kukaan ei kiistä sitä, että nykyinen ehdotus on hylättävä, totesi maatalouskomissaari Phil Hogan eilen Euroopan maatalousministerien kokouksessa.
Luomu on keskeinen Euroopan työpaikkojen luomisen ala, luomu kasvaa 9% vuodessa. Luomusäädöksen täytyy tukea kasvua.

Suomalainen luomuala on vaikuttanut säädöskeskusteluun mm. luomun kattojärjestö IFOAMin EU-ryhmän kautta.

– On helpotus, että keskustelu on saatu nyt tähän vaiheeseen, toteaa Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie.

– Siitä asti kun komissio käynnisti prosessin, IFOAM EU on sanonut, että tehokkain tapa vahvistaa luomuvaatimuksia, kuluttajien luottamusta ja markkinoiden kehitystä, on parantaa nykyistä asetusta, sanoo IFOAM EU:n presidentti Christopher Stopes.

Työtä jatketaan, jotta EU:n luomuasetus tukisi alan kehittymistä mahdollisimman hyvin.

– Italian puheenjohtajakaudella on edistytty merkittävästi, mutta paljon on vielä tehtävää, jotta tämä ehdotus saadaan osaksi lainsäädäntöä, joka tukisi luomun kasvua Euroopassa, totesi IFOAM EU-varapresidentti Sabine Eigenschink.

– Joitakin vaikeimpia alueita – valvonta, tuonti ja kynnysarvot – ei ole vielä käsitelty. Lisäksi komission on varmistettava, että riittävästi aikaa varataan siipikarjaa ja kasvihuoneita koskevien kohtien käsittelyyn.

Kuva: Marjo Koivumäki

Luomuliiton puheenjohtaja